THEMA

Terug naar Natuurreligie

Heb je je al eens verdiept in Natuurreligie? Lang, lang geleden leefden volkeren samen met de natuur. Ze stonden dicht bij zichzelf en de natuur was onderdeel van hun leven. Binnen Natuurreligie bestonden zogenaamde ‘days of power’. Naast de symboliek van deze dagen, blijken ze – ook nu nog – verrassend toepasbaar in ons huidige leven.

Praat mee:

Groepsgesprek: Hoe integreer jij natuurreligie in je leven?

Houd de agenda in de gaten voor een nieuwe datum van dit groepsgesprek of blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Lees mee:

Natuurreligie is een ontzettend mooi alternatief voor de huidige vercommercialisering van dagen als Kerst, Pasen, Halloween en van de christelijke invulling van deze dagen, als je daar niets (meer) mee kunt. Wil je meer inhoud aan deze dagen geven en de natuur een groter onderdeel van je leven laten zijn? Verdiep je dan eens in Natuurreligie..

Samhain: Waar ben je dankbaar voor?

In natuurreligie is Samhain (ca. 31 oktober) hét moment om te reflecteren op je leven en de overledenen te gedenken. Wat waren impactvolle gebeurtenissen? Wie zijn niet meer fysiek om je heen? Welk gedrag of welke situatie wil je loslaten? Maar vooral: waar ben je dankbaar voor? Door de jaren heen heeft dit mij bewustwording en focus gebracht. Het is bijzonder leerzaam om later terug te lezen waar je toen stond en je te realiseren waar je nu staat. Wil je dit ook? Gebruik een notitieboekje dat je speciaal hiervoor bewaart óf download de opzet die ik heb gemaakt; je kunt ‘m zo invullen!

Yule: Ben je klaar voor het nieuwe seizoen?

Op 21 december is het Yule; de kortste dag van het jaar. Het is het startmoment voor de natuur van weer een nieuw jaar. Met Yule kun je zelf ook een nieuwe start maken. Wat wil je in je werk bereiken? Hoe wil je dat je privé situatie er komend jaar uitziet? Zelf stel ik mijn doel heel concreet en haalbaar en noteer doelen waarvan ik nog niet weet hoe ik dit ga halen. Maar dat is ook niet belangrijk; ik focus op wat ik wil bereiken, niet hoe ik dit denk te bereiken (het gaat nl. toch altijd anders dan ik had gedacht..). Visualisatie helpt; ik zie voor me hoe een bepaalde situatie is en hoe ik mij erbij zal voelen. Gedurende het jaar pak ik mijn doelen erbij en visualiseer weer. Het zal je verrassen wat je eind van het jaar hebt behaald! Met de opzet voor Yule die ik heb gemaakt en die je direct kunt downloaden, vul je jouw persoonlijke doelen in voor komend jaar.

Imbolc: Wat wil je komend jaar bereiken?

Op 2 februari wordt Imbolc gevierd. Het is de voorbereiding op de lente, op een nieuw seizoen. Met Imbolc kijk je nog eens goed naar de plannen die je met Yule voor dit nieuwe jaar hebt gemaakt. Je brengt hernieuwde focus aan. Ben je klaar voor dit nieuwe seizoen?

Volgende powerday: Ostara – 20 maart

Naar andere thema’s